NATUURTRIP NAAR NEDERLAND: VOGELS KIJKEN IN WINTERS ZEELAND

Zeeland is de meest Westelijke provincie van Nederland en bestaat uit een gigantische rivierdelta die de thuishaven is van een indrukwekkend aantal vogelsoorten. Het is een belangrijke stopplaats voor trekvogels op hun weg naar het zuiden en elk seizoen is verschillend. Zeker in de winter vinden veel vogels hier een veilige plek om op kracht te komen en te overleven gedurende de koude maanden. Ganzen, eenden en steltlopers tref je er in grote getale aan en elke winter passeren er wel enkele speciale dwaalgasten. Zoek jij met ons mee?

Brouwersdam, bekende hotspot vlakbij
De Brouwersdam is een gigantische dam die de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duivenland en Goeree-Overflakkee met elkaar verbindt. Hij werd gebouwd in 1971 om overstromingen te voorkomen en het was tijdens deze constructie dat er een arti)cieel habitat voor vogels werd gecreëerd. Langsheen de landzijde van de dam ontstond een grote, kalme baai die nu de thuishaven is voor allerlei soorten watervogels waaronder roodkeel-, parel- en ijsduiker, middelste en grote zaagbek, nonnetje, brilduiker, … Aan de zeezijde vinden we alle duikers, maar ook zwarte en grote zee-eend, soorten alkachtigen waaronder zeekoet, alk en een occasionele kleine alk. De moeite waard om toch even te turen!

Bezaaid met polderlanden, moddervlakten en moerasgebieden
Schouwen-Duivenland, Walcheren en Goeree-Overflakkee. Deze (schier)eilanden vormen de Nederlandse provincie Zeeland bestaat. Ze bestaan uit polders, moddervlakten en moerasgebieden en kunnen in de winter ronduit spectaculair zijn! We kunnen er velduilen, blauwe kiekendieven en enorme vluchten ganzen (rotganzen en brandganzen) zien. We spotten hier in de polders ook regelmatig roodhalsganzen en ruigpootbuizerds, en wie weet krijgen we nog andere noordelijke gasten in het vizier.

Wat maakt deze vogelreis naar Zeeland zo bijzonder
Dat we hier in de winter naartoe trekken is geen toeval. Ook duizenden vogels brengen hier hun winter door, en daar profiteren we van. Naast fantastisch vogelskijken, genieten we ook van een verzorgde lunch. Maar een dag is lang en wat picknick kan best ook mee. De gids is een goedlachse, bijzonder aangename en graag geziene reisbegeleider die je alles over vogels kan vertellen. Maak kennis met je reisbegeleider Billy Herman.

Klimaat, kledij en materiaal
Het weer in Zeeland is meestal erg koud in de winter. Wees dus voorbereid op alles, en bescherm je tegen een extreem gure wind. Het is een goed idee om extra warme kledij (thermisch ondergoed) en schoeisel mee te nemen gedurende de frisse excursies, net als een regenjas. Qua schoeisel raden we toch laarzen aan, zeker wanneer we even het strand zouden op gaan. Stevige stapschoenen zijn een must.
Alle plaatsen zijn uitstekend. We tonen je zoveel mogelijk vogelsoorten en brengen je ook heel wat bij over de determinatie van vogels. We schrikken zeker niet terug voor een mooie wandeling in een adembenemende setting, maar doorgaans brengt onze bus ons dicht bij de plaats waar we vogels kijken.
Tijdens de daguitstap is een verrekijker heel sterk aangeraden. Ook wie een telescoop heeft en fototoestel kan deze zeker gebruiken.

Afspraakplaats en uur deelnameprijs
We spreken af op zaterdag 16 november 2019 om 6u15 aan de kerk van Schulen en vertrekken daar om 6u30. We zijn daar terug rond 18u30.
Door storting van 10 euro per persoon op onze rekening BE55 4515-0591 4144 ben je ingeschreven .(e-mail adres ook vermelden). De uiteindelijke prijs wordt later bepaald maar zal maximaal 25 euro bedragen. Saldo wordt op de bus geregeld.