De Broekgazet - 2014-3

Woordje van de voorzitter.

Hier is dan onze eerste digitale broekgazet. Hopelijk kunnen jullie de tijd vinden om even te scrollen en zo op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in het Schulensbroek. Het natuurgebied blijft groeien. Het beheer van het wachtbekken zal een uitdaging vormen.

Torenvalken in 't Schulensbroek.

Aan het gebouw van het pompgemaal te Schulen werd door medewerkers daar een “uilenkast” gehangen. Doch een koppeltje torenvalken nam zijn intrek en zorgden voor een flink nageslacht. De omgeving van het nest werd afgeschermd als parking en voor werkzaamheden zodat de jongen in alle rust konden opgroeien. Op 13 juni werden de jongen geringd.

Jachtincident geklasseerd!

Het is genoegzaam geweten door onze leden dat er onlangs een ree werd geschoten in het Schulensbroek, op een plaats waar geen jachtrecht is. Er waren getuigen, er werd PV opgesteld. De dader gaf het afschot toe. Het P.V. werd echter geseponeerd wegens” onvoldoende bewijs”.

Wachtbekken: beheer wordt gecontinueerd.

De aanbesteding voor het wachtbekken Schulensmeer liep op 30 juni 2014 ten einde. De eigenaar V.M.M. is tot een overeenkomst gekomen met Natuurpunt om het gebied aan deze vereniging in beheer te geven. Er zal nu een beheersplan worden opgemaakt voor dit gebied. In feite wordt het beleid gecontinueerd , maar verfijning en ingrepen worden hopelijk mogelijk .

Natuurbeheer met de Herkse jeugd.

De natuurbeheer voormiddagen voor de Herkse jeugdverenigingen gaan dit jaar door op 11 en 18 oktober 2014. Doch alle hulp is dan welkom! Iedereen die wil werken is welkom! Neem contact op met één van de bestuursleden of geef een seintje via ” info@ schulensbroek.be”. We houden je dan verder op de hoogte van plaats en uur van afspraak.

Heel wat giften voor ons reservaatfonds.

“De mensen” vinden blijkbaar dat er goed gewerkt wordt in het Schulensbroek. Dat blijft niet bij woorden alleen. Dit jaar ontvingen we reeds voor 12.336 euro giften voor ons reservaatfonds. Deze giften worden enkel en alleen gebruikt on de aankoop van gronden te financieren. Het was nog geen enkel jaar zo hoog en we zitten in de helft van het jaar.

Nieuws uit bezoekerscentrum ’t Vloot

De cursus “Giftige en eetbare planten” is een overdonderend succes! Maar liefst 28 geïnteresseerden hebben zich aangemeld om de magische wereld van planten te ontdekken. In de cursus leren we welke planten je probleemloos kan opsmullen, maar ook dewelke gif bevatten en je dus beter kan mijden. Op de excursies in het Schulensbroek leren we welke planten specifiek zijn voor dit biotoop.

Afdelingswandelingen.

Verhalenwandeling – leer meer over de geschiedenis van het Schulensbroek
Datum: zondag 3 augustus 2014
Uur: 14:00 tot 17:00
Vertrekplaats: Bezoekerscentrum ’t Vloot – Demerstraat 60, Lummen
Contact: Piet Rymen (013 55 32 57)
Opmerking: Stevig schoeisel voorzien, verrekijker nuttig