Broekgazet 2021

Woordje van de voorzitter.

Nadat het een tijd erg stil was op onze redactie (…) zijn we er terug met de broekgazet.
Ondanks de coronaperiode zijn de werken in het Schulensbroek toch doorgegaan.
Velen zitten met vragen over wat er gebeurt, maar info is te vinden voor wie even wil zoeken.

Life Delta

Wie af en toe eens door het Schulensbroek wandelt, merkt op dat er gewerkt wordt.
Het zijn grote werken maar het resultaat is veelbelovend.
Ook aan de vijvers te Schallebroek werd gewerkt en ook daar wordt het mooi.
De werken zijn nog niet gedaan.

Wie meer correcte info wenst over de werken kan even “Life Delta” googlen bvb:

Overstroming

Begin juli 21 werd het wachtbekken en het Schulensbroek weer eens gevuld.
Hevige regenval en een dijkbreuk van de Demer lagen hier aan de oorzaak.
De meeste grondbroeders hadden hun kroost wel kunnen redden vermoeden we.
Al zal het voor sommige soorten , zoals de kwartel wel minder zijn geweest. Ook voor de hooiwerken kwam dat water op een slechte moment.

Dag Wout

Wout Opdekamp , medewerker van Natuurpunt, die vele van de lopende projecten in het Schulensbroek mee op poten zette, verlaat Natuurpunt en gaat zijn talenten elders gebruiken.
We houden er aan om hem te bedanken voor wat hij deed voor ons natuurgebied.
Hij kende het als zijn en onze broekzak.
Het was niet de man van de ellenlange discussies.
Hij ging vooruit.

Beheerwerkgroep

Er is wel dikwijls wat te verrichten in het Broek.
Onder de stuwende kracht van Marcel is er een beheer werkgroep die de visie ontwikkelt, maar ook effectief de handen uit de mouwen steekt. ( als er veel muggen zijn, blijven de mouwen naar beneden).
De bedoeling is om de laatste zaterdag van elke maand wat klusjes op te knappen.

Blijven groeien.

Ons natuurreservaat blijft groeien…
Dit jaar gebeurden nog grote aankopen in het Lummens broek en in de Goeren. ( verbinding Schulensbroek met vallei van de Zwarte Beek).
In tegenstelling tot wat sommigen denken en verkondigen , wordt niet alles gefinancierd met subsidies.
Giften zijn dan ook nog steeds welkom.

Weekend 17/18/19 september 2021 opruimactie zwerfvuil met Limburg.net
27 november 2021 ; bomen-en struikenverkoop Kerk Schulen.

Ganzen

Begin van de lente werden aan het Schulensmeer ganzeneieren geprikt. Begin van de zomer was er een afvangst van Canadese ganzen. Uiteraard kan dit merkwaardig voorkomen voor natuurliefhebbers. De overzomerende Canadese ganzen zijn allen (afstammelingen van) ontsnapte park-of neerhofganzen. Ook de Brandganzen die hier voorkomen in de zomer hebben dezelfde oorsprong.