24 u van het Schulensbroek, 1 mei 2016, een hoogdag

wo, 04/05/2016 - 20:29 -- piet

De 24 u van het Schulensbroek was aan haar 30ste editie toe, een jubileum dus voor Natuurpunt Vrienden van het Schulensbroek en Natuurpunt CVN. Met een vroege ochtendwandeling, een namiddag én een avondwandeling probeerden we samen de vogelrijkdom van dit unieke natuurgebied in de verf te zetten. En of dat gelukt was!
Zoals steeds gidste Koen Leysen de drie wandelingen, maar gelukkig nam Paul Peeters ook een deel van de 38 vroege vogelaars voor zijn rekening. Jan Severeyns assisteerde bij de drie wandelingen. Na een lange koude en natte periode bleken de weergoden ons gunstig gezind. De hele dag bleef het droog en het werd uiteindelijk zelfs behoorlijk zacht.
Bij de start om 5u30 was het echter nog frisjes (4°). We konden drie Zwarte Roodstaarten tegelijk horen zingen. De eerste honderden meters hoorden we er nog twee extra, een record. Als we de hooilanden van het broek bereikten kregen we al gauw een Wulp in beeld. Her en der zagen we kleine groepjes Reeën. Een Paapje speelde een tijdje verstoppertje om zich dan perfect in beeld te zetten. Groep 2 kreeg dan weer de Sprinkhaanzanger minutenlang n beeld. Enkelen zagen ook een Ooievaar. Aan de Nieuwe Zandhoop vloog er stiekem een mannetje Wielewaal over. Een wolk Oeverzwaluwen hing boven de broedkolonie. Bij het meer vlogen er in totaal 9 Grote Zilverreigers op die van een gemeenschappelijke slaapplaats leken te komen. De zon bleef wat achterwege en een kille noordenwind, bibberen geblazen op de dijk. We kwamen alweer ogen tekort, de soortenlijst groeide gestaag: enkele Kemphanen, Tureluurs en een groep van zelfs 18 Groenpootruiters. Tapuiten lieten zich goed bekijken. De Blauwborst was wat schuw, maar de Rietgors maakte dat ruimschoots goed. Op de terugweg waren we aan het genieten van twee zingende Braamsluipers toen een alerte Nicky een mannetje Beflijster ontdekte. Ons geduld werd wat op de proef gesteld, maar uiteindelijk kregen we dit juweeltje in vol ornaat te zien. Voor heel wat deelnemers was dit een nieuwe soort. Een Gekraagde Roodstaart was voor sommigen een mooie afsluiter. De ochtendwandeling klokte af op een respectabele 75 soorten.

Voor de namiddagwandeling kwamen 18 mensen opdagen. Het kwik was ondertussen aan een flinke remonte begonnen, met volop zon was het heerlijk. Dat zou toch nog wat extra dagsoorten moeten opleveren. En jawel hoor, de verwachtingen werden ruimschoots ingelost. Aan het meer vloog een IJsvogel en zong een Matkop. De Demersluis bood een broedplaats voor Grote Gele Kwik. Onderweg naar de vijvers van Schallebroek schalde de zang van Nachtegaal ons tegemoet. Enkele Tafeleenden en een overvliegende Sperwer werkten zich in de kijker. En plots…2 Zwartkopmeeuwen vlogen voorbij met hun sneeuwwitte vleugels en gitzwarte kop en voor onze voeten barstte een Cetti’s Zanger in zingen uit. De Kleen Meulen leverde Waterral, Zwarte Ruiter en Witgatje op als nieuwkomers op de lijst en op het einde hoorden we nog een groenling. Met 12 soorten extra een tussenstand van 87.

De avondwandeling was en Petit comité, maar de afwezigen hadden zoals zo vaak ongelijk. Dichtbij de dijk zaten enkele waadvogels voedsel te zoeken: 3 Regenwulpen en zelfs een Rosse Grutto (grotendeels nog in winterkleed) die mooi illustreerde dat hij zijn bovensnavelpunt kan laten scharnieren. Over de dijk van de Vroente zagen we enkele Grutto’s. Boven het meer dartelden enkele Dwergmeeuwen. Net toen we dachten dat we het wel ongeveer gehad hadden begon er voor ons een Velduil te jagen. Op het einde hoorden we drie Nachtegalen vlak na mekaar. Nog 5 soorten bij op de teller bracht het eindtotaal op 92 soorten (waarvan zelfs 4 nieuwe voor 1 mei)! Een echte topdag dus…
Op naar de volgende editie….misschien halen we ooit wel eens die magische 100…

Koen Leysen, Natuurpunt CVN